Az Inkscape 0.91 megjelent!

inkscape91

2015. január 30-án megjelent az Inkscape új verziója. 0.48-ról 0.91-re ugorhatsz, ha az Inkscape letöltés oldaláról telepíted az operációs rendszeredre szabott verziót. Több éves tervezői erőfeszítés eredménye a legújabb változat, amit régóta vártunk. Nézzük meg, milyen újdonságokat hozott a 0.91!

Új Cairo alapú renderelővel gyorsabb és pontosabb lesz a grafikáid megjelenítése.

snoopy

Néhány éve a Sigraph-on bemutatott matematikai eljárás implementációjával a régi stílusú 2D játékok szereplőit, kis felbontású pixeles ikonokat vagy sprite-okat lehet vektorizálni.

symbolq2

Más programokhoz hasonlóan az ismétlődő grafikus elemeket ezután szimbólumkönyvtárakban tárolhatjuk, ahonnan több példány alkalmazásával sem növekszik drasztikusan a fájlméret.

Az Illesztési lehetőségek között megjelent egy új eszköz, mellyel szövegeket lehet egymás alapvonalához illeszteni.

Az Eszköztár új Mérőeszközzel bővült.

tulyali

A legújabb internetes technológiákkal kacérkodó fejlesztők örülni fognak a HTML-5 Canvasba való közvetlen mentés lehetőségének. Importálni most már az Illustrator és a CorelDraw több formátumában is lehet.

PDFrgr

PDF exportálásánál pedig kifutó is beállítható gyorsnyomdai munkákhoz.

Többféle lehetőségünk is van még a sok kicsi módosítás, fejlesztés felfedezésére.

 • Minden olyan elem újdonság, ami a menüben vagy feliratban angol nyelven jelentkezik be… Megköszönve Bíró Árpád fordító eddigi munkáját, jelezzük, hogy az Inkscape magyarításához önkéntesek jelentkezését várjuk! Bárki, aki szívesen részt venne ebben a munkában, kérem kommentben jelezze itt, s megpróbálom összekötni az aktivitást a magyar projektek szakértőivel!
 • http://wiki.inkscape.org/wiki/index.php/Release_notes/0.91

Kérlek, írd meg a felfedezéseidet, tapasztalataidat az új verzióval kapcsolatban itt lenn a kommentekben!

3 thoughts on “Az Inkscape 0.91 megjelent!”

  1. Szia, szerintem egy kicsit túlbonyolítod, hiszen a hetedik pontban úgyis terminált nyitsz, akkor meg már kezdhetnéd egyből ott, azzal, hogy:

   sudo add-apt-reository ppa:inkscape.dev/stable

   aztán jöhet az általad írt

   sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade inkscape

   parancs, ha az inkscape telepítve volt,
   vagy a

   sudo apt-get update
   sudo apt-get install inkscape

   ha nem, és azzal kész is.(esetleg még kézzel kiteheted az ikonját a launcherre ez utóbbi esetben) Ez így max három parancs a terminálba. Szóval szerintem -ha már úgyis terminált nyitsz- ez így jóval egyszerűbb.

 1. Persze igazad van, de aki még nincs nagy barátságban a terminállal – és ha az itt megadott linkről indul el, Ubuntu esetén lehet hogy elakad – annak talán könnyebb így.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük