Térképek mentése SVG-be

MaperitiveSvgIllustrator

Lassan itt a nyár, és egyre több igényes programhoz keresnek grafikust. Plakátok, szórólapok, prospektusok készülnek tömegével. Mit tegyünk, ha térképet készítenének velünk, de igényesebb munkát szeretnénk kiadni a kezünkből, mint egy Google térkép másolata? Cikkünkben néhány legális ötletet közlünk!

© Google

Kezdjük az illegalitásnál. Mi van, ha képernyőkép-készítővel lementek egy részletet a Google Maps-ből, és azt közlöm a munkámban? A térkép alján látsz egy kis copyright jelet, ami azt jelenti, hogy a másolás engedélyhez kötött. Magyarul a szolgáltatást használhatod, de nem másolhatsz belőle, nem hozhatsz létre SanyiMap néven új kartográfiai vállalatot, stb. https://www.google.com/intl/hu_hu/help/terms_maps.html

copipi

OpenStreetMap

Van-e ingyenes alternatíva? Lehet, hogy megdöbbentő — hiszen a térképészet nem tipikusan az a tevékenység, amit az emberek csak úgy a szabad idejükben művelnek –, de van szabadod használható térképszolgáltatás. Úgy hívják, hogy OpenStreetMap. Az OpenStreetMap® egy szabad adathalmaz, amelyet az Open Data Commons Open Database License licenc (ODbL) alatt tett közzé az OpenStreetMap Alapítvány (OSMF).

openutcza

Szabadon másolhatod, terjesztheted, továbbíthatod és átdolgozhatod adatainkat mindaddig, amíg feltünteted az OpenStreetMapot és közreműködőit. Ha módosítod vagy felhasználod az adatainkat, akkor az eredményt is csak azonos licenccel terjesztheted. A teljes jogi szabályzat ismerteti a jogaidat és kötelezettségeidet. Az OpenStreetMap térképeire a Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 2.0 licenc (CC BY-SA) vonatkozik. Erről az oldalról a megosztás ikonnal a böngészőben megjelenő térképeket mentheted többféle bitképes és vektoros változatban.

Maperitive

Ez egy kis ingyenes programocska, telepítened sem kell, csak kicsomagolni. Az OpenStreetMap-et használja. Megkeresed a kívánt területet, a Map menüből frissíted az OSM adatokat (észrevehetően, látványosan újrarajzolja), aztán a Tools menüből Exportálod.

maperiiii

Olyan cukiságokat is tud ez a menü, mint az árnyékolt domborzat készítése, térbeli tervező programba mentés, rétegekbe rendezett SVG, amit a kedvenc Inkscape programunkhoz, vagy Illustrator-hoz használhatunk. Vigyázz, elég sok elem bitképesen kerül majd a térképre (csempeként). Nekem leginkább a domborzat árnyékolása volt hasznos (de nem vektoros).

BBBike

Dadogós bringások nagyon korrekt szolgáltatása, aminek azért örültem, mert sokféle egyszerűsített térképet képes generálni SVG kimenettel. Rövid igazítgatás után a szerverre küldöd az igényeidet, ami pár perc molyolás után küld egy e-mailt a térképpel.

bbbbNálam most ez a nyerő, mert többféle stílusban választhatok, szép, rétegelt SVG-t kapok, amivel utána könnyű dolgozni.

Grafikusok, cserkészek, kincskeresők hajrá!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük