Inkscape beszélni madzsar?

how-many-languages

Lelkes első telepítők tipikus hibája, hogy olyan lendületesen nyomkodjuk a Tovább>>Tovább>>Tovább (Next>>Next>>Next) gombokat az installációnál, hogy közben nem vesszük észre, hogy hova, miért, hogyan és mit telepítettünk. Nincs ez másképp az Inkscape-nél sem, sok megkeresés jön hozzánk, hogy vagy ajánljunk egy ingyenes angol nyelvtanfolyamot, vagy segítsünk megtanítani az Inkscape-et magyarul. Nos, az előbbihez a Duolingo-t ajánlom, jól jöhet még másra is az angol nyelv, de ha már elrontottuk az Inkscape telepítését, akkor nézzük, hogyan lehetne Pilinszky, Arany János és Fluor Tomi nyelvére átszoktatni a szoftvert!…

A két legelterjedtebb verzió között az a különbség, hogy az Inkscape 0.48-nál a Fájl menüben (File), az “új” 0.91-nél pedig a Szerkesztés menüben (Edit) találjuk azt az ominózus Preferences vagy Inkscape Preferences parancsot, ami többek között az egész program nyelvi irányultságáért is felelős.

preferalt_2

Ahogy látjátok, én a 0.91-es Inkscape-emet butítottam vissza angolra, hogy megmutassam, mit is kell ilyenkor tenni. Szóval itt indulj az Edit > Preferences menüparanccsal, ami egy ijesztő párbeszédpanelt nyit meg nekünk — természetesen a Brexitet választó szigetország nyelvén.

preferencke2

Itt keresd meg az Interface csoportot a bal oldalon, s ha erre a szóra rákattintasz, a Language legördülőből válaszd ki a magyar nyelvet, amit a tudatlan Nyugat még mindig Hungarian-nak mond.

prelajoska2

A program újraindítása után az Inkscape Balassi, Kossuth és Rubint Réka nyelvén fog újra megszólalni. Boldog szülinapot mindenkinek!

2 thoughts on “Inkscape beszélni madzsar?”

  1. Bocs, de ez így nem megy. Sajnos, nem lehet megkerülni a telepítéskori éberséget. A bemutatott módszerrel csak akkor lehet átváltani más nyelvre, ha a telepítés valamelyik fázisában a “Translation” listában kiválasztjuk az adott nyelvet. Valószínűleg több nyelv is kipipálható (nem próbáltam ki, mert a magyar nekem elég), és csak ezek közül lehet választani. Az már fejlesztői hiányosság, hogy az Interface listában az összes többi is megjelenik és ki is választható, ilyenkor azonban automatikusan az alapértelmezett nyelv (azaz angol) lesz érvényes. Talán a következő verziók során megoldódik a probléma. Addig is marad az éber újratelepítés, ami csak néhány percet vesz igénybe. Ha megvan még a telepítőfájl (Inkscape-0.91-1.exe), akkor nem is kell újra letölteni, csak el kell indítani. Előtte persze nem árt egy “uninstall”-t végrehajtani, hogy tiszta legyen a terep.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük