Vektorgrafika

Sokan nem tudnak mit kezdeni ezzel a fogalommal — vektorgrafika. Pedig a reklámipar, az arculattervezés, a céges megjelenés sok területén dolgozunk ilyen formátumú grafikákkal.

Vektorgrafika az embléma, a logó. Vektoros elven jelennek meg a betűk a számítógépeden. Vektorosak azok a dekorációs elemek, amelyek táblákon, az autók oldalára ragasztva, vagy éppen a pólók harsány mintáin láthatóak. Vektorgrafikák a szövegszerkesztő programokhoz adott rajzgyűjtemények, a clipartok.

Míg a fényképek megjelenítésénél, szerkesztésnél pixeleket, képpontokat használunk, a vektorgrafikák vonalakból vagy foltokból épülnek fel. Emiatt jobban hasonlítanak a rajzfilmek figuráihoz, mint a realisztikus képekhez. Rajzszerűek. Rajzoló-, azaz illusztrációs programokkal készülnek.

Ha fényképeket nagyítasz, pixelekre esnek szét. A vektorgrafika szabadon méretezhető: a reklámtollon ugyanolyan pontosan jelenik meg, mint egy stadion reklámfelületén.

De nem ez a legcsodálatosabb tulajdonságuk! A könyvben bővebben olvashatsz erről: a vektorgrafikák végtelenségig újraformálhatóak, finomíthatóak. Sosem rontod el, nem kell radírozni. Szánj rá még egy kis időt, javítgasd, formáld, és elégedett leszel a teljesítményeddel. Leginkább a gyurmázáshoz tudnám hasonlítani, de nem térben, hanem a rajzon teszed. Ilyen eszköz nincs a valós világban, erre csak egy vektorgrafikus program képes.

A grafikai szoftverek piacán vektoros elven működő alkalmazások a Xara Designer (kb. 60.000 Ft), a CorelDraw (170.000 Ft) vagy az Adobe Illustrator (90.000 Ft/év előfizetés).

Az Inkscape ehhez képest ingyenes. A nagy előnye, hogy ha a segítségével megtanulod a vektorgrafikus rajzolást, a nagy üzleti programokra bármikor konvertálható lesz a tudásod, mindent érteni fogsz, feltalálod magad.

Emiatt sokan használják az oktatásban (pl. a Budapesti Műszaki Egyetemen, az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen), mások webgrafikákat, felhasználói felületeket alkotnak vele, de találkoztam faipari felhasználásával is — intarziák, faberakások tervezésénél.

Fedezd fel te is az Inkscape lehetőségeit, tarts velünk, töltsd le a könyvet!

One thought on “Vektorgrafika”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Az Inkscape egy ingyenes, nyílt forrású vektorgrafikus program. Ezt az oldalt az FSF.hu Alapítvány azoknak hozta létre, akik számítógépes rajzolással szeretnének foglalkozni.