Széljegyzetek

Baráth Gábor: GIMP könyv

boritoGIMPVan már egy szép kívánságlistám arról, hogy az Inkscape könyv kiolvasása után mivel szeretnétek foglalkozni. Ezek között előkelő helyen szerepel a GIMP.

Baráth Gábor és az FSF.hu jóvoltából nyílt (forrású) kapukat döngettek. A két könyv az Alapítvány gondozásában párhuzamosan készült.

Baráth Gábor fényképész szerző több könyvet is jegyez (Mactértem, Az iPhone könyv, Adobe Photoshop Lightroom fotósoknak). E kiadvány ugyanúgy ingyenes, digitális, és Németh Lászlónak köszönhetően nagyon szép a tipográfiájú.

Én már elkezdtem olvasni, és ajánlom mindenkinek!

A cikkben a letöltési link mellett egy másik profi fotós, Rosie Hardy digitális varázslatát láthatjátok, aki a GIMP programmal “fest”, az Electric President zenéjére.

Baráth Gábor: GIMP könyv bővebben…

Az Inkscape 0.91 újdonságai I–II.

ink091

A következőkben igyekszem néhány újdonságot részletesebben is tárgyalni, ami ránk vár majd a következő Inkscape-verzióban. Korábban a megjelenítés gyorsulásával, az akadálymentes tervezéssel és a csomópontszerkesztéssel foglalkoztunk. Most az új mérőeszközt, a szövegszerkesztő, színátmenet eszközt és az Igazítás és elosztás párbeszédpanelt mutatjuk be.

Az Inkscape 0.91 újdonságai I–II. bővebben…

Jön, jön, jön! (Hol, hol, hol?)

Az Inkscape nyílt forrású illusztrációs program körül mostanában elég nagy csend volt. Nemrég jelentették be, hogy a 0.48.4 verziószámról jelentős ugrással 0.91-re fog lépni a szoftver. Tudjuk, hogy a nyílt forrású programoknál nem üzleti kényszer, hogy tízesével szedjék a verziós lépcsőket. A nagy ugrás mögött néhány jelentős változást sejtünk, ugyanakkor azt a vágyat, hogy a program végre kilépjen az pre-an-alfa-béta státuszból, számozásában is.
Azt talán nem kell hosszan bizonyítgatni, hogy az Inkscape a szabadszoftveres világ Illusztrációs programja. Nagy “I”-vel. Web- és infógrafikák, ikonok, logók készítésére kiváló, könnyen kezelhető, nagy tudású szoftver. Használatában gondot inkább az jelent, hogy sokan nem értik a vektorgrafika fogásait, s segítség híján könnyen otthagyják az egész műfajt.
Pedig az Inkscape nagyon fejlett Bézier-szerkesztésben, és rengeteg olyan egyedi, innovatív tulajdonsága van, amely figyelemreméltó alternatívává teszi még a kereskedelmi rokonai között is.
Általános tapasztalat, hogy az évek óta fejlesztett, jól megírt, értelmes szoftverekben nagyon nehéz úgy új funkciókat implementálni, hogy a kedves felhasználó azt érezze, az új verzió alapjaiban változtatja meg az életét.
Ez elmondható az Inkscape-ről is: Nem azt fogod érezni, mintha a ’30-as évek autói után beszállnál egy maiba, inkább amolyan Kovács János élmény, aki húsz év után cseréli le a Volkswagenét — minden kényelmesebb, erősebb.
Jön, jön, jön! (Hol, hol, hol?) bővebben…