Sötét téma…

illustrator

Mennyire lehet testre szabni az Inkscape-et? Kell-e hozzá pilótavizsga vagy agysebészi tapasztalat? Rövid oktatóanyagunkban Windows alatt beállítunk egy sötét témát kedvenc programunkhoz, amellyel egy picit hasonlítani fog az Adobe Illustrator aktuális verziójához. Kockázatok és mellékhatások tekintetében kérdezze meg… Szóval csak vigyázva!

Cél: Átlátni a program felépítését, személyre szabni azt.
Op. rendszer: Windows.
Nehézségi fok: ***** (agyműtét).

Kevés program mondhatja el magáról, hogy stílust teremtett a felhasználói felületek világában. A nyílt forrású képszerkesztő programok nagyvonalú Rotschild bárója a GIMP volt. A hozzá kifejlesztett felhasználói felület olyan sikeres lett, hogy eszközkészletével (GTK — Gimp Toolkit) egy Linux alatt önállóan futtatható grafikus felületet is terveztek.

A Gnome 2 felülete Ubuntu Linux alatt.

A Linux különlegessége az operációs rendszerek világában a szinte végtelenül rugalmas testre-szabhatósága. Ehhez képest a MAC OS X uniformizált, a Windows pedig csak visszafogottan sminkelhető. A Linux jellegzetes, komplett felhasználói felületei a Gnome, a KDE, a Unity, az XFCE.

Az Inkscape ugyanazt az eszközkészletet használja, mint a Gnome vagy a GIMP. Ennek két elemét, a témát és az ikonkészletet fogjuk beállítani a Windowsba telepített Inkscape mappáiban.

Töltsd le, majd csomagold ki az alábbi tömörített állományt.

Vizsgáld meg az így kicsomagolt mapparendszerben hol találsz fájlokat! Párhuzamosan ezzel, nézd végig a te rendszeredet is, és az Inkscape mappában megtalált hasonló nevű állományokat nevezd át (pl. gtkrc -> gtkrc_old). Így, ha elrontanál valamit, vissza tudod állítani.

mappakok

Ezután másold át a mappák tartalmát. A művelet után az Inkscape így fog kinézni, dobszerkó nélkül persze.

sotet_titkok

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük