Inkscape portable telepítése/magyarítása

portableappsA következőt írja egy 80 éves olvasónk: “A számítástechnikával idős koromban kerültem kapcsolatba. Érdeklődéssel olvasgatok minden újat. Az Ön munkája elismerésre méltó és gratulálok. Az „Inkscape vektorgarfika mindenkinek.” c. munkáját olvasva, sokat tanultam, és nagy kedvem támadt a használatához. A gondom csak az, hogy a program letöltésével nem boldogulok, mivel a tudásom ez irányban súlyosan hiányos. Ezért javaslom, hogy ezzel a témakörrel is foglalkozzon, mivel a tapasztalatom szerint az Ön készségével és tudásával egy érthető segítség keletkezne. (pl.: hol és hogy lehetne egy magyar nyelvű programot szerezni; hogy kell eljárni egy portable és egy normál merevlemezre települő program esetén.) Én pl. egy portable típusú programot szerettem volna telepíteni magyar nyelvvel, de sajnos nem sikerült. Kérem, hogy ha tudna segítséget nyújtani, nagy örömet szerezne nekem, de biztos vagyok abban, hogy sok hasonló idős embertársam küzd ilyen problémával.”

A “portable”, azaz hordozható programokat arra találták ki, hogy elsősorban pendrive-ra telepítve bárhol használhassuk azokat. Az alábbi leírásban nem fogom senki életét túlbonyolítani, különösen nem idősebb olvasóimét, akik egyszerűen csak használni szeretnék a programot, de nem akarnak bajlódni az adathordozók, mapparendszerek áttekintésével.

A csomag megszerzése

Menjünk a http://inkscape.org/en/download/ oldalra, és kattintsunk a “portable app” szövegre.

portable1

Mentsük az asztalunkra a telepítő csomagot. Ez egy rendetlen megoldás, olyan, mintha az íróasztalon tárolnánk a zoknit, de legalább szem előtt van, nem kell fiókról fiókra keresgélni.

portable2

Valami ilyen maszatot látunk a képernyőnkön:

portable3

Dupla kattintással elindítjuk.

portable4

A telepítés nyelvének a magyart ajánlja, de a program ettől még nem kezd Petőfi nyelvén beszélni, csak az installálást segítő varázsló — azaz ez, itt:

portable5

Tovább.

portable6

Itt hagyjuk a pipát az Additional Languages előtt, mert itt vannak az angolon kívüli fordítások.

portable7

Nekem alapból az Asztalt (Desktop) ajánlja fel, ahova kicsomagolja a programot. Itt persze a profibbak kereshetnek a Tallózás gombbal valami más helyet (egy Pendrive-ot pl.), de mi most ragaszkodjunk ahhoz, hogy az Asztalunkra pakolja, mert ott szem előtt van.

portable8

Indul a telepítés!

portable9

Oké, itt futtathatnánk, mégis inkább kattintsunk a Befejezés gombra.

portable10

Nem árt, ha tudjuk, hol van a drága. Igen, az asztalon keletkezett egy újabb mappa. Dupla kattintással nézzünk bele!

portable13

Ezek közül kattintsunk az InkscapePortable állományra. Kb. 20 másodperc, és megnyílik a program. Kedves olvasónk valószínűleg itt ütközött a nyelvi korlátba, ugyanis angol a felhasználói felület.

portable1

Csak megjegyzem, hogy aki a nem portable verziót, hanem installert töltött le, s a telepítésnél nem figyelt arra, hogy a felhasználói felület nyelve magyar legyen, az ugyanúgy belefutott az első indításnál ebbe a nyelvi helyzetbe.

portable14

A program felső menüsávjában keressük meg az Edit menüpontot, majd a menü alján a Preferences parancsot. Ha nem ezt a szép nagy párbeszédpanelt látjuk, hanem egy kicsire összenyomorodott ablakot, akkor fogjuk meg egyik szélét, és húzzuk nagyobbra. Ugye, látszik a bal oszlopban van egy Interface menüpont, úgy a közepén? Ezzel be lehet állítani a felhasználói felületet. Itt a Language opciónál válasszuk a Hungarian(hu) lehetőséget, majd indítsuk újra a programot. Az újraindítás után már magyarul beszél.

 portable12

3 hozzászólás a(z) “Inkscape portable telepítése/magyarítása” bejegyzéshez

  1. Kedves Mindenki!
    Én 77 éves nyugalmazott gépészmérnök vagyok több éves Inkscape-es (és egyéb számítógépes grafikai) gyakorlattal. Budapesten lakom, és szívesen segítek bárkinek az Inkscape megismerésében. ha vállalja, hogy eljön hozzám vagy nem túlságosan messze lakik tőlem és szeretné, ha én látogatnám meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.