A Freecad színrelép

freecadcuc

Az eddigi szerkesztések – annak ellenére, hogy nem voltak túlságosan bonyolultak – nyilván elcsüggesztették az olvasót, ezért a kocka képének szerkesztését hárompontos perspektíva esetében nem tárgyaljuk. Ehelyett egy kicsit nem ide illő módon eláruljuk, hogy a cikk szerzője sem fárasztotta az agyát ezzel a tevékenységgel, hanem egy triviális módszert választott. A 3D CAD programok ugyanis majdnem kivétel nélkül meg tudják mutatni perspektívában is a térbeli modelljeiket és ezekben a szoftverekben minden erőfeszítés nélkül pillanatok alatt létre tudjuk ezt hozni.

slide07

Mi a FreeCAD nevű szabad forráskódú CAD programot használtuk, mert ez ráadásul a modell képét svg fájlba is tudja menteni. A görög templom példájához a kiinduló kockát ezzel a szoftverrel készítettük el. Akit érdekel, innen lehet letölteni a programot Windowsra: http://www.freecadweb.org/

A FreeCAD további előnye, hogy több platformra, Windowsra, Ubuntura és Macintoshra is telepíthető.

Telepítés után, ha a program bejelentkezik, a képernyőn megjelenő „Új projekt indítása” fejezetből válasszuk az „Alkatrész tervezés”-t, majd az „Ablakok W” felirat alatti legördülő menüből a „Part” (alkatrész) opciót. Itt a felső ikonsor sárga ikonjaiból kattintsunk a legelsőre, a kockára (a magyarázó felirata: „Hozzon létre egy doboz szilárdtestet”), ennek hatására megjelenik a képernyőn egy nagy fehér kocka. Most már csak a kívánt perspektívát kell beállítani. A „Nézet V” legördülő menüből válasszuk ki a „Perspektívikus nézet”-et, és az egér segítségével állítsuk be a kívánt képet. A bal egér gombot lenyomva tartva el tudjuk forgatni a modellt, a Ctrl + egérkerék lenyomva tartásával pedig közelíteni-távolítani lehet a képet. Ha az eredménnyel meg vagyunk elégedve, válasszuk ki a „Szerkesztés” legördülő menüből az „Összes kijelölése A” parancsot (erre a kocka halvány zöld színre vált). A kijelölt kockát a „Fájl” legördülő menü „Exportálás…” parancsával menthetjük le, ha a felkinált formátumokból a „3D View (svg)”-t választjuk ki.

kockacskak

Azok számára, akik idegenkednek a FreeCAD használatától, mellékelünk egy svg fájlt, ahol legyűjtöttünk egy sorozat kockát hárompontos perspektívában. Ezek egyszerűen beilleszthetők rajzainkba. A sorozat persze bővíthető, de érdemes felfedezni, hogy csak a felső három sor tartalmaz egyedi képeket, az alsó két sor a felső kettő vízszintes tengely körüli tükörképe, és ugyanez megtehető a bal szélső oszlop függőleges szimmetria-tengelye körüli tükrözéssel is.

Még néhány hasznos tudnivaló:

Ha rendelkezünk már perspektivikus kockával, könnyen megfelezhetjük vagy megkétszerezhetjük az oldalakat, majd ezeket ismételten alkalmazva perspektivikus rácsot rajzolhatunk. Az is jó technika, ha a kockát felhasználva több síkra is szerkesztünk rácsot, ilyenkor célszerű az egyes rácsokat más-más rétegre rakni és mindig csak azt láthatóvá tenni, amelyiken éppen dolgozunk, hogy a sok vonal ne tegye áttekinthetetlenné munkánkat. Természetesen az axonometriától eltérően, ahol mindenütt használható rácsok szerkeszthetők (az Inkscape-ben van is lehetőség előállításukra), egy azon perspektívában is minden síkra más rács illik.

racsd

Az ábrán a piros folytonos vonallal egy négyzet eredeti alakját és perspektív képét mutatjuk be (piros vonallal jelölve). Az a és b átlók metszéspontja összekötve az E1 és E2 enyészpontokkal kijelöli a négyzetet kettéosztó egyeneseket. A c átló meghosszabbításával megszerkeszthető az E1 enyészpont irányába a következő (kék) négyzet, és ugyanezzel a technikával az E2 irányába is szaporítható a rács. (Ezt már nem tüntettük fel az ábrán.)

Egy hozzászólás a(z) “A Freecad színrelép” bejegyzéshez

  1. van maya gyakorlatom egy müszaki terv egyszerü prezentációját szeretném megoldani

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.