A Freecad színrelép

freecadcuc

Az eddigi szerkesztések – annak ellenére, hogy nem voltak túlságosan bonyolultak – nyilván elcsüggesztették az olvasót, ezért a kocka képének szerkesztését hárompontos perspektíva esetében nem tárgyaljuk. Ehelyett egy kicsit nem ide illő módon eláruljuk, hogy a cikk szerzője sem fárasztotta az agyát ezzel a tevékenységgel, hanem egy triviális módszert választott. A 3D CAD programok ugyanis majdnem kivétel nélkül meg tudják mutatni perspektívában is a térbeli modelljeiket és ezekben a szoftverekben minden erőfeszítés nélkül pillanatok alatt létre tudjuk ezt hozni.

slide07

Mi a FreeCAD nevű szabad forráskódú CAD programot használtuk, mert ez ráadásul a modell képét svg fájlba is tudja menteni. A görög templom példájához a kiinduló kockát ezzel a szoftverrel készítettük el. Akit érdekel, innen lehet letölteni a programot Windowsra: http://www.freecadweb.org/

A FreeCAD további előnye, hogy több platformra, Windowsra, Ubuntura és Macintoshra is telepíthető.

Telepítés után, ha a program bejelentkezik, a képernyőn megjelenő „Új projekt indítása” fejezetből válasszuk az „Alkatrész tervezés”-t, majd az „Ablakok W” felirat alatti legördülő menüből a „Part” (alkatrész) opciót. Itt a felső ikonsor sárga ikonjaiból kattintsunk a legelsőre, a kockára (a magyarázó felirata: „Hozzon létre egy doboz szilárdtestet”), ennek hatására megjelenik a képernyőn egy nagy fehér kocka. Most már csak a kívánt perspektívát kell beállítani. A „Nézet V” legördülő menüből válasszuk ki a „Perspektívikus nézet”-et, és az egér segítségével állítsuk be a kívánt képet. A bal egér gombot lenyomva tartva el tudjuk forgatni a modellt, a Ctrl + egérkerék lenyomva tartásával pedig közelíteni-távolítani lehet a képet. Ha az eredménnyel meg vagyunk elégedve, válasszuk ki a „Szerkesztés” legördülő menüből az „Összes kijelölése A” parancsot (erre a kocka halvány zöld színre vált). A kijelölt kockát a „Fájl” legördülő menü „Exportálás…” parancsával menthetjük le, ha a felkinált formátumokból a „3D View (svg)”-t választjuk ki.

kockacskak

Azok számára, akik idegenkednek a FreeCAD használatától, mellékelünk egy svg fájlt, ahol legyűjtöttünk egy sorozat kockát hárompontos perspektívában. Ezek egyszerűen beilleszthetők rajzainkba. A sorozat persze bővíthető, de érdemes felfedezni, hogy csak a felső három sor tartalmaz egyedi képeket, az alsó két sor a felső kettő vízszintes tengely körüli tükörképe, és ugyanez megtehető a bal szélső oszlop függőleges szimmetria-tengelye körüli tükrözéssel is.

Még néhány hasznos tudnivaló:

Ha rendelkezünk már perspektivikus kockával, könnyen megfelezhetjük vagy megkétszerezhetjük az oldalakat, majd ezeket ismételten alkalmazva perspektivikus rácsot rajzolhatunk. Az is jó technika, ha a kockát felhasználva több síkra is szerkesztünk rácsot, ilyenkor célszerű az egyes rácsokat más-más rétegre rakni és mindig csak azt láthatóvá tenni, amelyiken éppen dolgozunk, hogy a sok vonal ne tegye áttekinthetetlenné munkánkat. Természetesen az axonometriától eltérően, ahol mindenütt használható rácsok szerkeszthetők (az Inkscape-ben van is lehetőség előállításukra), egy azon perspektívában is minden síkra más rács illik.

racsd

Az ábrán a piros folytonos vonallal egy négyzet eredeti alakját és perspektív képét mutatjuk be (piros vonallal jelölve). Az a és b átlók metszéspontja összekötve az E1 és E2 enyészpontokkal kijelöli a négyzetet kettéosztó egyeneseket. A c átló meghosszabbításával megszerkeszthető az E1 enyészpont irányába a következő (kék) négyzet, és ugyanezzel a technikával az E2 irányába is szaporítható a rács. (Ezt már nem tüntettük fel az ábrán.)

One thought on “A Freecad színrelép”

  1. van maya gyakorlatom egy müszaki terv egyszerü prezentációját szeretném megoldani

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük