3D összefoglaló

6cr5zqadi

A perspektivikus rajz technikájának van egy mellékterméke: a valóban térhatású, sztereó képek készítése. Előállításuk egyszerű: mindössze két képet kell rajzolnunk a szemlélő kissé elmozdított helyzetéből, ami a két szemünk által észlelt látványnak felel meg.

Ha az egyiket színe piros, a másik kék vagy zöld, úgynevezett anaglif képről beszélünk, melyet piros-zöld szemüvegen nézve térbeli képet észlelünk.

kockadobo

Végül foglaljuk össze a cikkben leírtak tanulságait:

 1. Az Inkscape 3D téglatest parancsa a szemléltetésen kívül nem nagyon használható. Legjobb elfeledkezni róla. Jellemző módon az alábbiakban felsorolt források közül a második YouTube animáció meg sem említi, annak ellenére, hogy ezt a hivatalos Inkscape tutorialt (oktatóprogramot) az egyik fejlesztő készítette.
 2. A Kiterjesztések > Útvonal módosítása > Perspektíva parancs viszont nagyon jól használhat, ha előzőleg valahogyan hozzájutunk egy kocka perspektivikus képéhez. Ehhez egyszerű szerkesztő eljárást ismertettünk, és bemutattuk egy példán, hogy lehet letölteni egy 3D CAD programból néhány egyszerű lépés után.
 3. Erről ugyan nem volt korábban szó, de most felmerül az óvatos kérdés: ha már más térbeli programot használunk, nem volna érdemes a teljes modellt ott megszerkeszteni és áttölteni az Inkscape-be?

Lehet, hogy már az eddigiek is megviselték az olvasó idegeit, mások meg esetleg további információkra éhesek. Ez utóbbiaknak ajánlunk néhány hasznos forrást:

 1. Lőrincz Pál – Dr. Petrich Géza: Ábrázoló geometria. Negyedik kiadás. Tankönyvkiadó, Budapest, 1989. ISBN 963 18 1620 6

  Nagyon részletes sok témával foglalkozó egyetemi tankönyv.

 2. https://www.youtube.com/watch?v=HJaBRXZi8ww Kocka szerkesztése perspektívában – Inkscape oktatóprogram. Angolul beszél ugyan, de annyira szemléletes, hogy az is megérti, aki nem ismeri a nyelvet.
 3. https://www.youtube.com/watch?v=oZrAPmJzcgI Magyar oktató animáció. Nagyon szemléletes, kitűnő anyag.
 4. Magyar nyelvű ismertető szép képekkel. http://demkabrgeom.uw.hu/abrgeomx/12eax.pdf
 5. Szilassi Lajos: 3D papíron és képernyőn: Három dimenziós alakzatok képi megjelenítése

  http://www.model.u-szeged.hu/data/etc/edoc/tan/LSzilassi/LSzilassi.pdf

 6. Riba Ildikó interaktív bemutatója a kétpontos perspektíváról a népszerű GeoGebra oktatóprogramban https://www.geogebra.org/student/m641087

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük