Jó reggelt 2015!

g9630

Szeretettel üdvözöl mindenkit az inkscape.hu! Tudom, hogy ilyenkor mindenki eredményekbengazdagbékésboldogujjéaligetbennaccerűt kíván. Amellett, hogy én is ezt teszem, szeretnék feltenni nektek egy újévi kérdést. Ha érdekel, olvass bele a cikkbe!

2014 az Inkscape éve volt — legalábbis nekem. Az FSF.hu támogatásával sikerült megírni az Inkscape könyvet, amit ma már 3200-an töltöttetek le. A könyvhöz rittyentettünk egy oldalt is, amit változó frekvenciával igyekszem ellátni aktuális tartalmakkal. Khm… igyekszem.

Vagy nyolc éve szakmai blogolgatok, nyílt forrású grafikai szoftver témában. Mindenki örül, ha egy-egy cikk felkerül, de közösséget kialakítani szinte lehetetlen. Pedig ez a nyílt forrású dolog arról szól, hogy együtt csinálunk mindenféle érdekes dolgot. Szoftvert. Kultúrát. Ilyesmit.

A könyv megírásával az volt a célom, hogy bátorítsak mindenkit, kezdjen el rajzolni, alkotni. Bontakoztassa ki, fejlessze a kreativitását. Most szeretnék mutatni nektek egy nagyon jó kezdeményezést, hogy egyen bennünket egy kicsit a fene, és kedjünk el mi is gondolkodni.

A kérdésem pedig a következő:

Szerinted lehet-e valamit kezdeni azzal a kritikus tömeggel, ami nyílt forrású kreatív szoftverek esetében létrejött?

(Súgó: Mire lenne jó az inkscape.hu, ha nem csak egy fickó szerkesztené? Össze lehet-e kapcsolni azt a sok eszközt, tudást, eljárást, amit a GIMP, Blender, Scribus, Inkscape, Kdenlive, Krita, MyPaint, LibreOffice, Audacity, stb, stb, stb. körül létrejött? Van-e perspektívája a közös szoftverfejlesztésen túl a közösségi alkotásnak? Lehet-e ezen a talajon valamiféle kultúrát létrehozni?)

Várom itt alant a kommentekben vagy a FaceBook oldalunkon újévi ötleteiteket, vízióitokat, projektterveiteket! Nagy dolog lesz, ha ezeket megoszthatjuk egymással, még nagyobb, ha nem csak az ötletre, de a megvalósításra is ajánlatok valamit: erőforrásokat, közösséget, magatokat.

http://www.pixeldesigners.hu/

Egy hozzászólás a(z) “Jó reggelt 2015!” bejegyzéshez

 1. BÚÉK!
  Az Inkscape nagy dobás előtt áll, de nem tudom mikor jön ki az új. Ubuntu alatt már régóta a trunk változatot használom, az alapján állíthatom, hogy arról sok cikket lehet még írni. Ha kifogy az újdonságok özöne, akkor gond van, mert a könyvedben szinte mindent leírtál alaposan.
  Az inkscape.hu-t szerintem laza szálakkal össze lehetne kapcsolni más opensource programokkal, mert sokakat segítene és lesznek olyanok, akik számára ugródeszkát jelentene azon programok irányába is. De magától a vektortól nem kéne nagyon elbóklászni.
  Engem személy szerint érdekelnének mások cikkei is. Olyan témakörök érdekelnének, amik nem csak kezdőknek szólnak. Lehetne esetleg fajsúlyozni a cikkeket, mondjuk olyan rendszerrel, mint a karatéban az övek, így a kezdők nem vágnának bele olyanba, ami csak bonyodalmakat okoz számukra.
  Engem mások munkái is érdekelnének, különösen úgy, hogy az eredeti SVG-t is le tudnám tölteni. Megvallom őszintén, szeretek ötleteket és trükkös megoldásokat lenyúlni.
  Létre hozhatnál mondjuk egy olvasói tárolót is, ahova szabad felhasználású hasznos fájlokat lehetne felrakni. Személy szerint a Wikimediára feltöltött anyagaimat fel is tudom ajánlani, bárki tetszőlegesen használhatja őket.
  Nagyjából ennyi.
  Üdv mindenkinek!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.