Az Inkscape-könyv fogadtatása

inkscape_konyv

Szeretném megköszönni azt a sok pozitív visszajelzést, biztatást, amit az utóbbi napokban a könyvvel kapcsolatban különféle kommunikációs csatornákon küldtetek nekem. Három nap alatt 1600 példányban “kelt el a könyv”, ami számomra nem mindennapi élmény. Nem tudok mindenkinek válaszolni, de engedjetek meg, hogy néhány véleményt ideidézzek. Ezek többsége a Hungarian Unix Portal hírére küldött kommentekből való. A cikk végén pedig megnézheted a könyvbemutató előadást, az Open Source Budapest Meetup-on.

 • Oops: “Gratulálok, Kisanti!”
 • aga_et: “Most átfutottam a könyvet, nagyon korrekt. Az elején szabadabb viccesebb tanító előadásmód van a száraz leírás helyett, a második részben komoly hangvételű írás –indulva a miért jó rajzolni kérdéstől– amely olvastatja magát. Igaz, Inkskape-et sohasem használtam magyarul, így fura volt olvasni a funkciókat.”
 • radzeer: “Nagyon tetszett a videó! Kedvet kaptam hozzá, hogy a gimp/ps mellett egy kicsit erről is tanuljak.”
 • khiraly: “Ez nagyon komoly mű. Le a kalappal.”
 • atya: “Teljesen egyetértek. Annyira jó, hogy le kellene fordítani angol nyelvre is. Én rajta leszek. A szerzőt pedig aranyba fogjuk önteni.”
 • khiraly: “Aztán lerajzoljuk vektorgrafikusan az aranymetszés szabályai szerint. Most végeztem az olvasással, rengeteg kép, poénos példák (takarítónő fájlalja a derekát:). Azt hiszem holnaptól elkezdem és átgyűröm magam rajta inkscape-pel együtt is.Ha megjelenne nyomtatásban, én biztos megvenném. Ilyen komoly művet (rengeteg háttérinfó, képek), ennyire széles látókörű tálalásban ritkán lát az ember. Szerintem angol nyelven sincs ilyen színvonalú könyv, inkscape-hez pedig biztosan nem. Az különösen jópofa, hogy az összes képernyőkép ubuntu-s, az összes szöveges példa, meg hogy hogyan van windows-on:)
 • taklertamas: “Hatalmas öröm ilyet látni! Már le is jött, ásom bele magam, hogy megtudjak olyat is, amire eddig még nem jöttem rá.”
 • Dacr: “Köszönöm! Évek óta használom az Inkscape-et koca módon, de most végigrágom rendesen. Kapott tőlem egy megosztást is a könyv.”
 • buki: “Az alatt a körülbelül 7 év alatt, amíg a Kiskapu Kiadót vezettem, amennyire emlékszem egyetlen magyar szerző könyvét se adtuk ki. Jelentkező ugyan volt mindenféle témában, de a tapasztalat azt mutatja, hogy könyvet írni sokkal többen szeretnek, mint ahányan tudnak. Egyelőre csak beleolvastam itt-ott Kisantal Tibor könyvébe, de úgy tűnik a könyvészeti reflexeim még mindig működnek, mert az volt az első gondolatom, hogy “na, ezt kiadtuk volna”. A második meg az, hogy papíron valószínűleg túl drága lenne. Örülök, hogy a digitális átállás lehetővé teszi ilyen művek megjelenését, a szerzőnek pedig – akit sok más hozzászólóhoz hasonlóan én is profinak gondolok – sok sikert kívánok.”
 • khiraly: “A könyv második felében kb. általános érvénű dolgokat feszeget a szerző. (rajzolási válság 12 eves korban, gyurmázás+kollázsra hasonlít a vektorgrafika a valós életben a legjobban, stb, stb) Persze ettől meg örülök, hogy le tudtam tölteni és maris elolvashattam, ahelyett, hogy a nyomdára várnék…
 • enpassant: “Általános érvényű, de nem közismert, sőt!”
 • szz: “Kedves Tibor! A (Gimpről,) Scribusról és Blenderről tervezel hasonló könyvet írni? Szuper lenne!

Ez az első könyvem. Sok könyvet terveztem, szerkesztettem már, de még nem írtam. Nagyon meglepett — és eszméletlenül jól esett — az egységes pozitív fogadtatás. Múlt karácsonykor kezdtem a könyv írásába és augusztus végére fejeztem be.

Többen kifejezték, hogy milyen jó lenne, ha papír alapon is megszerezhetnék. Amikor kitaláltam, hogy elektronikus könyv legyen, nekem is fájt egy kicsit a szívem, hogy a könyv, ugye, papíron igazi. Egy elektronikus könyvet nem lehet kölcsönadni (csak átküldeni), nem lehet dedikálni, stb. De ennek, hogy az FSF.hu Alapítvány támogatásával közkinccsé (cc) válik, mégis akkora üzenete van… Így írják ezeket a programokat is a programozók: maguk és mások örömére. És így adják tovább.

Örülök, ha sikerült valamit átadnom nektek abból, ami évek óta foglalkoztat. Szeretném kérni a segítségeteket, ha van informatika vagy rajz szakos tanár a környezetetekben, ajánljátok nekik ezt a könyvet.

S végül köszönöm Torma Hajninak a biztatást, Kelemen Gábornak és Mátó Péternek a segítséget!

3 thoughts on “Az Inkscape-könyv fogadtatása”

 1. Nem szeretnék vulgáris lenni, így nem írom azt hogy a könyv ***** jó (magyarul durva jó) 🙂 Inkább jólnevelten csak annyit írok ide most, hogy gratulálok a munkához és nagyon köszönöm, nagyon hiányzott már valami ilyesmi.

 2. Kedves Tibor!

  Egyik előadásomon arról beszélgettünk a hallgatóimmal, hogy vajon ajándék-e (s ha igen, akkor mennyire értékes), ha azt nem materializált/tárgyiasult formában adjuk oda valakinek.
  Nos, a Te térítésmentesen, ajándékként elérhető elektronikus könyved értékét nem tudom Forintosítani. Annyira igényes és teljes, hogy aki az Inkscape-pel szeretne akár hobbiból, akár hivatásszerűen foglalkozni, még a külföldi fizetős könyvek között sem talál jobbat.
  Hálásan köszönöm Neked ezt az ajándékodat, mely számomra (és szerintem a szabad szoftverek iránt elkötelezett többiek számára is) nagyon sokat jelent szakmai fejlődésünkben.
  Tiszta szívemből kívánom Neked, hogy életed során Te is legalább ennyire jó és hasznos ajándékokat kapjál, mint mi Tőled.
  (Ismeretlenül is) barátsággal:

  Csaba

  1. Kedves Csaba!
   Pontosan egy évvel ezelőtt kezdtem el írni a könyvet, s most, az év végi számvetések idején sokat gondolok arra, hogy mennyi örömem volt az írásában és a megjelenést követő fogadtatásban. Köszönöm a pozitív visszajelzéseket, ez egy elsőkönyves szerzőnek sokat jelent.
   Üdvözlettel, Kisanti

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük